Skip to content

Vasbetonszerkezetek felújítása

Beton- vasbeton szerkezetekkel kapcsolatos szakspecifikus tevékenységeinkről röviden

A 2000-es évek elejétől cégünk életében kiemelt szerepet tölt be a beton- vasbeton épületek, építmények szerkezeti megerősítése, karbantartása, felújítása és rekonstrukciója.

A beton- vasbeton épületek, építmények, acélszerkezetek, tér és csarnokbetonok a szakszerű helyreállítást követően visszanyerik eredeti funkciójukat, amely nem csak az esztétikai, hanem az előírásoknak, építészeti szabványoknak megfelelően a statikai és mechanikai igényeket is teljes mértékben kielégítik.

A statikailag még megfelelő állapotú vasbeton szerkezetek korrodált betonacéljainak szakszerű megtisztításával, passziválásával, korrózióvédelmével, a betonjavító, felületvédő rendszerek előírás szerinti alkalmazásával a vasbeton építmények élettartama jelentős mértékben megnövelhető, amely nem csak költséghatékony, hanem környezetvédelmi szempontból is optimális megoldást eredményez.

A betonszerkezetek felületvédelmét, vízzáróságát a különböző kémiai igénybevételeknek ellenálló  speciális bevonatok biztosítják, amelyek védelmet biztosítanak a csapadékvizek,  szennyvizek, savak, lúgok, olajszármazékok, gőzök-gázok stb. káros hatásai ellen.

A vasbetonszerkezetek karbantartásával megelőzhető a tartószerkezetek károsodása, amely komoly költségmegtakarítást eredményez, hiszen a statikailag nem megfelelő vasbeton szerkezet csak elbontással, újbóli tervezéssel, engedélyeztetéssel és újbóli építéssel nyeri vissza eredeti funkcióját, jelentős anyagi terhet és időkiesést okozva a tulajdonosnak, üzemeltetőnek.

A beton- vasbetonszerkezetek korróziójáról, az egyéb káros hatásokról és a megelőzésről

A beton- vasbetonszerkezeteket különböző káros kémiai, fizikai és mechanikai hatások érik, amelyek jelentősen befolyásolják használhatóságukat és élettartamukat.

Kémiai hatások: savak és lúgok, szulfátok, lágyvizek, sóoldatok, gőzök, gázok, egyéb szerves és szervetlen vegyületek stb.

Fizikai hatások: Pl. Hőmérsékleti változás (pl. fagyhatás) okozta károsodás, gépek, szerszámok, eszközök okozta egyéb roncsolódások.

Mechanikai hatások:   Talajmozgás, süllyedés általi, valamint  rezgések okozta repedések, súlyterhelések okozta törések stb.

A betonszerkezetek tartósságát, élettartamát nagymértékben befolyásolja a funkciójának, igénybevételének megfelelő beton típus kiválasztása, annak minősége, az adalékszerek szakszerű megválasztása, a bedolgozás technológiája, a kivitelezés időpontjának helyes megválasztása (optimális hőmérsékleti tartomány), a beton megfelelő utókezelése, nem utolsó sorban az alkalmazott védőbevonat helyes megválasztása.

A betonacélok korróziója miatt fellépő roncsoló hatások idővel nemcsak esztétikai, hanem komoly statikai problémákat is okoznak. Az időben felfedezett károsodások a szakszerűen megválasztott technológia alkalmazásával még megállíthatók, a vasbeton szerkezetek eredeti funkciója visszaállítható, élettartama jelentősen megnövelhető, amely a későbbiekben jelentős anyagi kiadásoktól menti meg a tulajdonost és a vállalkozást.

A  felületvédő bevonatok fontosságáról, alkalmazásáról

Napjainkban egyre gyakrabban találkozunk környezettudatos, hosszú távra tervező vállalatokkal, vállalkozásokkal, hiszen a felületvédő bevonatok az esztétikusabb megjelenés mellett jelentős mértékben megnövelik az ipari környezetben lévő beton- vasbeton épületek, építmények, acélszerkezetek élettartamát, üzemeltetési idejét, amely már rövid távon igen jelentős költségmegtakarítást eredményezhet.

A szakszerűen, az igénybevételnek megfelelően megválasztott felületvédő és korróziógátló bevonatok, vízszigetelő anyagok hatékonyan és hosszú távon védik a beton-vasbeton és acélszerkezeteket a csapadéktól, szennyvíztől, kémiai, fizikai és környezeti hatásoktól (pl. maró folyadékok, káros gázok- gőzök, aeroszolok, hőmérsékleti tényezők, UV, stb.).

Az alkalmazott speciális védőbevonatok készülhetnek Pl.: Festett, kent, glettelt, vagy hegesztett műanyag kivitelben. Anyagukat tekintve  cementbázisú, műgyanta,  akrilát-kopolimer diszperzió, PP, PE, PVC lemezek, fóliák. Egy részük rugalmas, repedésáthidaló és UV-álló, más részük kopássálló, járható, nagy szilárdságú.

A víztornyok, víztározók belső bevonatai ivóvíz engedéllyel rendelkeznek.

A felsoroltakhoz szorosan kapcsolódik az épületek, építmények lapostetőinek kenhető UV álló vízszigetelése, amely alkalmas a hagyományos lapostetők bitumenlemezes fedéseinek felújítására, egységes homogén felületek kialakítására.